Proje desteğimiz müşterilerimizin taleplerini tarafımıza telefon ya da internet aracılığıyla bildirmesiyle birlikte başlatılır.
Çoğunlukla keşifler, uygulaması yapılacak yerin tarafımızca ziyaret edilerek ilgili donelerin yerinde değerlendirilmesi şeklinde yapılırken, bazı uygulamalarda doğrudan gönderdiğiniz çizimler üzerinden ilgili değerlendirmeler tarafınızla görüşülerek de yapılandırılabilir.
Uygulaması yapılan hacmin yapısı, kullanım amacı, ortam koşulları, ihtiyaç duyulan ışığın niteliği ve niceliği gibi birçok parametre göz önünde bulundurularak uygun ürünler ve alternatifleri belirlenir.
Uygulama için öngörülen aydınlatma armatürleri sistem içerisinde yapılandırılır ve hesaplamalar 3 boyutlu modelleme programları kullanılarak yapılır. Bu sayede kullanılan armatürler ve sonuçları görsel ve teknik açıdan değerlendirilebilir.
Hesaplama ve analizler sonrasında elde edilen doneler proje mühendislerimiz tarafından teknik ve ekonomik açılardan değerlendirilerek size alternatifli olarak sunulur. Bu aşamada nihai tercihler müşteriyle ortak olarak yapılacak görüşme akabinde belirlenir.
Projedeki ürünlerin yapılandırılması esnasında oluşabilecek her türlü problemin önüne geçebilmek için satış sonrası destek, yapılandırma ve sonrasında ortaya çıkabilecek sorunlarınız içinde size destek verir. İlerleyen dönemlerde ihtiyaç duyulabilecek komponent ve modernizasyon ihtiyaçlarınız da firmamız tarafından değerlendirilir.
Artan enerji tarife bedelleri nedeniyle çoğu zaman sistemlerin 1 yıllık işletme maliyetleri kurulum bedellerinin önüne geçmektedir. Bu aşamada iyi bir enerji yönetimi planlaması yapılması gerekmektedir. Keban Elektrik-Elektronik Mühendislik Mimarlık aydınlatma sistemleri ihtiyaç duyulması durumunda kullanılacak komponentten anahtarlama tesisatının yapılandırılmasına kadar bir çok detayı en uygun biçimde yapılandırılarak etkin enerji kullanımı için size en uygun alternatifleri sunar.
Etkin enerji kullanımına önem veriyor ve beraberinde konfordan da vazgeçemiyorsanız, Keban Elektrik-Elektronik Mühendislik Mimarlık aydınlatma kontrol sistemleri konusunda ihtiyacınız olan çözümleri de sunmaktadır.
Siparişlerin onaylanmasıyla birlikte talebin boyutuna bağlı olarak teslim süresi proje ve uygulamaya göre belirlenir.Taahhüt edilen sürede uygulama bitirilir.
• Mevcut aydınlatmanın yeterlilik analizi,
• Enerji Tasarruflu Uzun Ömürlü Aydınlatma Sistemlerin projelendirilmesi,
• Aydınlatma Tasarım Programı ile uygulama öncesi bilgisayar ortamında aydınlık seviyeleri görüntüleme, aydınlık seviyeleri raporlama,
• Yapılacak yeni uygulamanın karşılaştırma analizleri,
• Amortisman süreleri ve elektrik tasarruf bedellerin raporlanması,
LED ürünlerinin en büyük avantajı az enerjiyle daha çok ışık akısı verebilmeleridir. Enerji tasarrufu sağlandığı gibi büyük aydınlatma projelerinde aynı zamanda kablo tasarrufu da sağlarlar.
LED aydınlatma ürünlerinin diğer avantajlı yönü ise özellikle power-LED’lerin çalışma sıcaklıkları aşılmadığı sürece uzun ömürleridir ve en az 50.000 saat gibi (25°C ortam için) çalışma ömürleri vardır. Bu süreden sonra bile en fazla yaklaşık %30 kadar ışık kaybıyla çalışırlar. Normal (basit) LED’ler 100.000 saate kadar dayanabilmektedirler.
Tasarruf ampulleri ya da cıva buharlı ampullerin sık kapatılıp açılmaları ömürlerini kısaltmasına karşın LED ampullerde böyle bir sorun yoktur. İstenildiği kadar sık açılıp kapatılabilirler.
Eksi (-) 30°C’ta kadar ışık akılarında çok büyük değişiklik olmadan çalışmaya devam edebilirler. Cıva buharlı ve metal-halide lambalar düşük sıcaklıklara karşı duyarlıdırlar ve ışık akıları belirgin ölçüde azalır.
Tasarruf ampulleri ve Halojen ya da Cıva buharlı lambalar gecikmeli olarak yanmalarına rağmen LED lambalarda böyle bir durum olmaz.
Cıva buharlı veya metal-halide lambaların kapanmalarından sonra tekrar açılmaları için gereken soğuma süresi LED lambalarda söz konusu değildir.
Flüoresan, cıva buharlı ve metal-halide lambaların hatlardan çekmiş oldukları endüktif (mıknatıslama) akımlarını çekmezler ve dolayısıyla fabrikalarda reaktif enerji bedeli ödeme cezasından kurtulmada fayda sağlayabilirler.
LED lambalar herhangi bir UV (mor ötesi) ışık yayınlamazlar. Dolayısıyla geceleri üzerlerine sinek, sivrisinek vs. gibi haşereyi nispeten daha az çekerler. Bu sebeple sık temizlenmeleri gerekmeyebilir. Gıda ile ilgili üretim yapan işletmelerde kullanılmaları bu bakımdan daha avantajlıdır.
UV ve IR ışık yaymamaları değerli tablo ve müzelerde tarihi eserlerin aydınlatmalarında LED lamba kullanımını avantajlı yapmaktadır. Bu sayede eserlerin ışıktan yıpranmalarının önüne geçilir.
LED’ler yüksek parlaklığa ve yüksek kontrasta sahiptirler. Trafik lambalarının kullanımında rakipsizdirler.
Uygun elektronik devre ile LED ürünlerin ışık miktarları %0 ile %100 arasında ayarlanabilir. Bu özellikleri sayesinde ortamın ışık ihtiyacına göre otomatik ışık ayarı
uygulamalarında veya zamanlı çalıştırılan aydınlatmalarda kullanıma çok daha uygundurlar.
Titreşimlere ve çarpmalara karşı diğer ışık kaynaklarına göre daha dayanıklıdırlar.
Acil (Emergency) aydınlatma ihtiyacını LED ürünler tam olarak karşılarlar. Az enerji ile çalıştıkları ve verimli oldukları için akım kaynaklarının çabuk tükenmesini önleyerek daha uzun müddet yeterince iyi aydınlatma sağlarlar.
Renkli ışık elde etmek için herhangi bir başka renkli cama, filtreye ya da boyamaya ihtiyaç duymazlar. RGB LED lambalar elektronik bir devre yardımıyla her rengi ve tonu verebilirler. Dolayısıyla reklam ve tabela sektörü için çok kullanışlıdırlar.
LED’ler sıcaklık vermemeleri, küçük mekânlara sığdırılabilmeleri ve birçok renk seçenek imkânlarıyla dekorasyona çok uygun aydınlatma ürünleridir. Artık mobilyaların her türünde LED’li dekorasyona rastlanmaktadır.
Güneş enerjisi (Solar Energy) ile elektrik elde edilen yerlerde uygulanmaları hem daha kolay, hem de daha verimlidir. Tamamen enerjisini güneş ışığından temin eden bahçe aydınlatmalarında kullanıma çok elverişlidirler.
Herhangi bir voltaj dönüştürücüye ihtiyaç duymadan akü voltajıyla emniyetli bir şekilde bu tür uygulamalarda kullanılabilirler.
Havuz aydınlatmalarında düşük voltajla çalıştıklarından güvenlidirler.
Binaların geceleri ışıkla renklendirilmesi yani ışıkla boyama konusunda rakipsizdirler.
Son dönemlerde Boğaz köprüsü ve birçok yüksek bina bu tarzda LED lambalarla ışıklandırılmıştır.
Çevreyi kirletmezler. Verimleri sayesinde daha az enerji kullanarak CO2 emisyonunun azaltılmasına yardımcı olurlar.
Cıva buharı içermezler. Dolayısıyla ampul kırılması ve çevreye cıva buharı yayılması sorunu yoktur. Hatta LED ampulün küçük bir chip olması nedeniyle kendisinin kırılması çok zor oluşabilecek bir durumdur.
LED aydınlatma sistemleri; gerek maliyet , gerek verimlilik, gerekse çevreye olumlu etkileri ortaya çıktıkça kullanım alanları genişlemeye ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde genel aydınlatma amacıyla kullanılmaya başlamıştır.
• Fabrikalar
• Alışveriş merkezleri
• Mağazalar
• Konferans salonları
• Oteller
• Restaurantlar
• Plazalar
• İş Merkezleri
• Barlar
• Hastaneler
• Genel kullanım amaçlı binalar
• Sokak ve cadde aydınlatmaları
• Otopark aydınlatmaları
• Fabrika çevre aydınlatmaları
• Dış duvar aydınlatmaları
• Karayolları ve çevre yolları aydınlatmaları
• Tarihi eser aydınlatmaları
• Köprü, geçit v.b. Yapıların aydınlatılması
• Gemi
• Taşıtlar
• Süslemeler
• Seyyar aydınlatma
Yüksek tavanlı işletmelerde yakın zamanlara kadar yüksek basınç (HID) ampullü aydınlatma armatürleri tek seçenek olarak düşünülürdü. T5 ampullerin yaygınlaşması sonucunda flouresan ampullü armatürler, bu tip tavanlar için iyi bir alternatif durumuna gelmiştir. T5 ampullerin ince yapısı makul fiziki ölçülerde ve fakat yüksek verimlilikte ( >%85) reflektör tasarımına olanak vermektedir. Son dönemde yansıtıcı yüzey özellikleri mükemmele yakın malzemelerin ortaya çıkması da, reflektörlerin ideale yakın verimlilikte olmasına katkı yapmaktadır. Yüksek tavanlı tesislerde flouresan uygulamaların yatırım ve işletme verimliliği yönünden HID ampullere tercih edilmesine dayanak oluşturan unsurlar aşağıda özetlenmiştir.
Enerji tasarruflu uzun ömürlü aydınlatma sistemleri ile proje tasarımlarının yapılması.
Uygulama için öngörülen aydınlatma armatürleri sistem içerisinde yapılandırılır ve hesaplamalar 3 boyutlu modelleme programları kullanılarak yapılır. Bu sayede kullanılan armatürler ve sonuçları görsel ve teknik açıdan değerlendirilebilir.
Uygulama sonucunda teknik karşılaştırma ve yıllık işletme maliyetleri hesaplanması
Eski tesislerde yeni yapılacak armatürlerin enerji tasarrufu sayesinde amortisman sürelerinin hesaplanması.
İşletme bazında revo armatürler, Sodyum buharlı armatüre göre %50 ‘e varan enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Büyük tesislerde sağlanan bu ekonomiden dolayı ayrıca pano, şalt ve transformatör ebatlarında ciddi azalmalar olmaktadır.
Flüoresan ampuller bir otomasyon dâhilinde açılıp kapamaya uygundur. Otomasyon için gereken donanımın sisteme alınmasıyla toplam tasarrufun %80’e ulaşması söz konusudur.
Yüksek basınçlı ampullerin kararlı ışık vermesi için rejime girme süresi adı altında gecikme sorunu vardır. Bu durum işletmeyi 5-10dk. Her enerji kesintisinde durma noktasına getirir. Flouresan ampullerin hızlı anahtarlanabilmesi(0.9sn) bu problemi kaldırmıştır.
Revo serisinde Ack kiti ilavesi ile Acil çıkış armatür versiyonları vardır. Bu sebeple ilave armatür ve tesisata gerek yoktur. Yüksek basınçlı armatürlerde sorun ek armatür ilavesiyle çözülür.
Flouresan ampullerde günışığı rengi vardır. Yüksek basınçlı ampullerde sarı renk yada düşük CRI indeksine sahip ışık elde edilir. Bu değer çoğu zaman ortam gereksinimini sağlamaz. Özellikle sodyum ampuller sarı renk ışık ile son zamanlarda iç mekanlarda kullanımı azalmıştır. Bu ışığın altında birbirine yakın tonlar(kahverengi-siyah) ayırt edilemez. Yeşil renkli cisimler mavi tonlara kaçar vb. gibi olumsuz etkenleri vardır.
Revo serisi armatürlerde TL5 ampul kullanılmasında dolayı 40°C ortama kadar maksimum lümen çıkışı sağlanır. Sodyum ampullerde bu değer 25°C ,Yüksek tavanlarda bu sıcaklığa (25°C ) çok çabuk erişilir ve çoğu uygulamada aşılır. Bu nedenle ampul verimliliği sıcaklık nedeniyle zayıflar.
Revo serisi armatürlerde elektronik balast olduğu için herhangi bir titreşim yaratmadan sessizce çalışırlar. Yüksek basınçlı armatürlerde kullanılan manyetik balast, zamanla artış gösteren bir ivme ile gürültü sağlarlar.
Revo armatürleri dar açılı ışık dağılımına sahip olması itibariyle raf araları gibi dar alanlarda, gereksiz yere ışık dağılımı yapmadan istenen yüzeye ışığı yönlendirmektedir. Sodyum ampullerin fiziksel boyutlarının getirdiği armatür tasarımı, ışık dağılımına geniş açıda sağlayıp, raflı yapılarda ışığın büyük çoğunluğu raf üst kısımlarında harcamaktadır.
Kullanılan flouresan armatürler düşük enerji tüketimi sebebiyle dikkate alınmakla beraber diğer armatürlere göre daha yüksek kurulum maliyeti ile gelirler. Bunun ana sebebi içerisinde kullanılan elektronik balastların ve yüksek verimlilikte parlak alüminyum reflektör kullanılmasından kaynaklanır. Ayrıca öneri olarak sunulan armatürler IP54 koruma sınıfında olup, üst düzey özelliklerinden dolayı kurulum maliyeti artışı getirmektedir. Fakat kurulum maliyetindeki bu fark işletme esnasında çok kısa bir süre içerisinde kendisini amorti etmektedir. Toplamda düşünüldüğünde 10 yıl gibi bir işletim sürecinde müthiş avantajlar sunan sistem flouresan esaslı yeni nesil yüksek tavan armatürü kendisini açıkça göstermektedir.
Sensör kullanılarak yapılan sistemde, asıl amaç insanların olmadığı raf aralarının enerji tüketmemesi prensibine dayanmaktadır. Sensörlerin raf aralarına dizilimi ile birlikte raf arası koridora bir çalışanın girişiyle sistem hareketi algılamakta ve koridor içindeki toplam armatürün kişiye yakın ilk 1/3’lük kısmını çalıştıracak eğer işçi hareketine koridor boyunda devam ederse sırasıyla 2/3 ve 3/3’lük kalan armatürlerde çalışacaktır. Sensörler koridor içerisinde tespit edilen son hareketten itibaren kendisini sürekli resetlemekte ve işçi tamamen sahayı terk etmeden armatürler sönmemektedir. Bu hem konfor olarak kabul edilir hem de enerji tasarrufunda olabilecek maksimum tasarrufa işletmeyi yönlendirir.
Aşağıda görülebileceği üzere, 400W metal halide aramatür ile yapılan yüksek tavanlı üretim alanı aydınlatma hesabında armatürün noktasal ışık kaynağı olması nedeniyle, yüksek tavan armatürüne göre homojen olmayan bir ışık dağılımına sahip olduğu, buna karşın REVO arena yüksek tavan armatürü ile yapılan aydınlatma hesabında, REVO arena armatürün 400W metal halide armatüre göre istenilen aydınlık seviyesini daha az enerji sarfiyatı ile daha homojen sağladığı görülmektedir.
Alan : 10.000 m²
Aydınlatma seviyesi : 200 Lux
Yükseklik : 10 m
Armatür sayısı (adet)
Ampül sayısı (adet)
Renk geri verim katsayısı
Ampül ömrü (Saat)
Ampül lümeni
Ampül gücü (W)
Balast / İgnitor kaybı (W)
Armatür sistem gücü (W)
Toplam güç (KW)
400W Metal halide armatür
120
120
69
8.000
32.500
400
35
435
52,20
Revo arena yüksek tavan armatür
150
600
85
23.000
17.800
216
12
228
34,20
Yıllık ampül değiştirme maliyeti (€)
Günlük işletme saati
Yıllık işletme günü
Yıllık işletme saati
Enerji birim fiyatı (€/Kwh)
Yıllık enerji maliyeti (€)
Yıllık işletme maliyeti (€/Yıl)
400W Metal halide armatür
1141,13
12
300
3600
0,09
16.912,80
18.053,93
Revo arena yüksek tavan armatür
343,50
12
300
3600
0,09
11.080,80
11.424,30
Çok yönlü bir olgu olan ışığın, insan psikolojisi ve fizyonomisi üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu anlamıyla ışık, gündelik yaşamın yanı sıra çalışma yaşamında da önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalar ışık şiddetinin arttırılmasına paralel olarak üretimin % 8~27 oranında yükseldiğini ortaya koymaktadır. Kötü aydınlatma ise sıkıntılı bir çalışma ortamı yaratmakta; göz sinirlerini yıpratmakta, zayıflatmakta ve geçici ya da daimi körlüklere neden olabilmektedir.
Işık şiddeti arttıkça, göz bebeği daralarak retina üzerine fazla ışık düşmesini engellemeye çalışmaktadır. Göz bebeği bu uyumu sağlayamazsa, retinanın aşırı ışık alması ve aydınlanması göz kamaşmasına neden olmaktadır. Işık uyaranına karşı göz uyumsuzluğu olan kamaşmanın sık olması ya da uzun sürmesi ise zorlanmaya neden olmaktadır. Bu evrede baş ve göz ağrıları yaşanmakta, göz yorulmakta, epilepsi ve migren nöbetleri gerçekleşebilmektedir.
Bu yönüyle iyi bir ışıklandırma, insan sağlığını koruması, erken yorulmayı önlemesi ve insanları güdüyerek iş verimini arttırması nedeniyle önemsenmesi gereken bir araçtır.
Işığın üretimi, dağıtımı, ekonomisi ve ölçülmesidir. Ayrıca aydınlatma, ışığın insan bünyesindeki etkilerini de inceler. Artık bir odanın aydınlatılması için tavanına bir lamba asılması ile yetinilmemektedir. Her aydınlatılacak yerin özel bir problem olarak ele alınması ve incelenmesi gerekmektedir. Bu incelemede fizyolojik ve ekonomik koşulların yanısıra mimari ve teknik düşünceler de önemli yer tutar. Aydınlatmacılığın temel yardımcıları, fizik, fizyolojik-optik ve psikoloji olup; bir aydınlatma probleminin çözümü, ancak, ışığın üretiminde söz sahibi olan ve artistik konularla uğraşan elektrik mühendisleri tarafından yapılabilir.
Aydınlık seviyesi kısaca, birim alana düşen ışık akısı olarak tanımlanabilir. 1 m² lik bir yüzeye düşen ışık akısı 1 lm ise, bu yüzey üzerinde oluşan aydınlık seviyesi 1 lux ya da 1lm/m²’dir.
Bir yüzeyde oluşan aydınlık seviyesi, yüzeyin türüne bağlı değildir. Yüzeyin yansıtma özelliği ne olursa olsun, örneğin, yüzey siyah ya da beyaz olsun, aydınlık seviyesi yalnız yüzey üzerine gelen ışık akısı yoğunluğunun bir fonksiyonudur.
Simgesi “E” , Birimi: Lux, Birimin simgesi: “lx” ( bu simge çok seyrek kullanılmakta, bunun yerine “lux” kullanılırken, son yıllarda “lux” yerine de “lm/m²” veya “lumen/m²” kullanılmaya başlanmıştır.)
Genel ofis alanları
Açık ofisler
Çizim yapılan ofisler
Bekleme salonları
Bilgi işlem merkezleri
500 Lux
750 Lux
1000 Lux
200 Lux
300 Lux
Self servis mağazalar ve showroomlar
Mağazalar (Genel)
Süpermarketler
500 Lux
300 Lux
750 Lux
Genel
Fuaye
100 Lux
200 Lux
Işığa duyarlı olmayan nesnelerin sergilenmesi
Işığa duyarlı nesnelerin teşhiri
300 Lux
150 Lux
Sınıflar
Konferans salonları
Laboratuarlar
Kütüphaneler
500 Lux
300 Lux
500 Lux
500 Lux
Yatak odaları (Genel)
Yatak başı
Banyolar (Genel)
Banyolar (Ayan önü)
Oturma odaları (Genel)
Oturma odaları (Okuma)
Merdivenler
Mutfaklar (Genel)
Mutfaklar (Tezgah üstü)
50 Lux
200 Lux
100 Lux
500 Lux
100 Lux
500 Lux
100 Lux
300 Lux
500 Lux
Gece
Gündüz
Muayene odaları
Personel odaları
Laboratuarlar
50 Lux
200 Lux
500 Lux
100 Lux
500 Lux
Tekstil atölyeleri
Test ve kontrol noktaları
Dikiş atölyeleri
Deri atölyeleri
Mobilya atölyeleri
Metal işleme atölyeleri
750 Lux
750 Lux
750 Lux
500 Lux
300 Lux
300 Lux
İçerik ve Şekil son birkaç yılda, tasarlanan gerçekliğin anlamı ve yaşamın tüm alanlarında tasarımın önemi gittikçe daha çarpıcı bir önem kazanmıştır. Bu çeşit bir estetik hamle sadece tüketicilerin marka bilincinde ortaya çıkmamaktadır. Aynı zamanda mimari ve iç tasarım alanlarında da görünür bir hal almıştır ki, bu alanlarda ışık binaların ve mekanların sunumunda büyük bir rol üstlenmektedir.
Örneğin, mimari alanında, yapıları doğru aydınlatma ortamında sunarak onlara teatral bir unsur katmak ve yaratılan aydınlatma sahnesinin tipine göre farklı yorumlanacak bir görsel çeşitlilik kazandırmak gittikçe daha fazla önem taşımaktadır. Kamusal tasarım alanında ise, sokak aydınlatması örneği, sadece sistem ekonomisinin değil, aynı zamanda enerji verimliliğinin de önemini ve sokak aydınlatmasının bir şehrin genel görüntüsüne sunduğu katkıyı gözler önüne sermektedir. İç mekan aydınlatmasında, ergonomik ve tasarım el eledir. Aydınlatma aracının şekli etkisiyle yakından bağlantılıdır; fotometrik şartlar da konstrüksiyonunu belirler.
Sadece ergonomik açıdan makul olan ve bunun için de akıllı tasarım ve aydınlatma etkileriyle belirlenen bir ürün çağdaş iç mekan tasarım konseptlerine entegre edilebilir.
Keban Elektrik-Elektronik Mühendislik Mimarlık aydınlatma çözümleri, teknoloji ve işlevsellik açısından ikna edici olma ve gerçeğin estetiğini destekleyen iletişim cihazları işlevi gören aydınlatma araçlarına yönelik talebi karşılama arzusuyla oluşur. Makul aydınlatma çözümleri oryantasyona yardım eder ve iyilik duygusuna katkıda bulunur. Hayatın diğer alanlarında da olduğu gibi, aydınlatma araçlarının konstrüksiyonu ve fotometrisi, kalite ve performans açısından çıtası yükselen talepleri karşılamalıdır.
Doğal gün ışığı, insanların biyolojik ritmini tanımlar. Yapay ışık bununla daha uyumlu dengelenmiş ve senkronize edilmiş oldukça, insanlar için, gün ilerledikçe doğal ışık adaptasyonuna çok az maruz kalsalar da, daha az yorucu olur.
Tüm bilginin yaklaşık %80’i bize gözlerimizle ulaşır. Aydınlatma koşulları kötüleştikçe, daha stresli oluruz ve daha az görürüz. Görme işlemi, göz retinasındaki çubuk ve koni hücreleri tarafından belirlenir. Amerikalı araştırmacılar şimdi de üçüncü bir hücre tipi olan fotoreseptörü keşfetmişlerdir. Işığın aydınlığı ve rengine bağlı olarak bu hücre sinirler sayesinde doğrudan beynimizdeki biyolojik saate ve onun uzantısı olan beyin epifizine geçen elektrik itkileri yaymaktadır.
Biyolojik saat günlük ve yıllık döngülerin ritimlerini kontrol ederek vücut ısısı, uyanıklık ve uyku hormonu Melatonin ile stres hormonu Cortisol arasındaki karşılıklı etkileşim gibi etkinlikleri etkiler. Epifiz bezi, Melatonin üretir. Araştırmacılar bununla birlikte ışığın insanları uyanık tuttuğu veya insanların uykusunu getirdiği mekanizmayı keşfetmişlerdir.
Doğru planlandığında, ışık verimliliği etkileyen bir faktör olarak öncekinden daha güçlü bir şekilde uygulanabilir. Aydınlatma yönetim yazılımı, gün ışığı sistemleri, yüksek illuminans faktörlü aydınlatma modülleri gibi akıllı sistemler ve Eldacon ve Siteco Mirrortec gibi zekice ışık yöneltme teknolojileri, insanların biyolojik ritimlerinin sanayideki veya bürolarındaki günlük işleriyle uyumlu hale getirilmesini sağlar.
Gözlerimizi sımsıkı kapatıp hareket etmeye çalışmak, ışığın ve aydınlığın değerini anlayabilmenin en basit ve en etkili yöntemidir. Hele bu deneyi alışık olmadığımız bir mekanda ve gecenin bir yarısında yaptığımızda, ışıksız bir hayatın ne derece vahim olduğu ortaya çıkacaktır.
Ancak, rahatça hareket edebilmemizi ve psikolojik olarak kendimizi rahat hissetmemizi sağlayan ışığın, doğru yerde ve doğru şekilde kullanılmadığı takdirde, uzun vadede önemli zararlara neden olabileceği çoğu zaman düşünülmez. Evimizin ya da ofisimizin hoş bir dekorasyona sahip olması yönündeki çabalarımızda ışığın rolü her nedense unutulur. Peki, evimize ya da ofisimize nasıl bir aydınlatma sistemi yaptırmalıyız ki, estetik görünümden ödün vermeden ruh ve beden sağlığımızı koruyabilelim?
Evlerimizin iç mimarisinde sadece nesneleri görmemizi sağlayacak biçimde düzenlenmiş bir aydınlanma sistemi, hem estetik hem de teknik yönden doğru bulunmuyor. Bu nedenle her odada, hatta odalar içindeki değişik bölgelerde farklı aydınlatma elemanlarının kullanılması gerekiyor.
Evin girişinde yer alan antrelerimizde, genel aydınlatmanın yanı sıra duvara yönlendirilmiş bir aydınlatma düzeni istediğiniz etki ve sıcaklığı sağlar.
Işık kaynaklarını koridor boyunca dizmek uygun olur. Yarı-şeffaf aplikler koridor boyunca kullanılabilir. Koridor ile odalar arasında çok fazla ışık farkı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Tüm aile bireylerinin bir arada bulunduğu yemek odalarında bölgesel aydınlatma kullanılabilir. Bunun için, bir ya da iki tane ışıklığın masa üzerine sarkıtılması hoş bir ortam yaratır. Bu aydınlatma ile amaç, masa üzerindeki nesnelerin net bir biçimde görünmesini sağlamaktır. Fakat, kişilerin yüzlerinin ve çevresinin belirli oranda aydınlatılması gerekir. Bu nedenle, sarkıtılan ışıkların kâğıt, kumaş, plastik gibi ışığı geçiren gereçlerden olması sorunu çözen doğru bir yaklaşım olur.
Tezgah üstünün bölgesel olarak aydınlatılması gerekir. Dolap içlerinin ve çevrenin iyi algılanabilmesi için tavanda geniş yüzeyli ışık yayıcı aygıtlar kullanılabilir.
Başucu aydınlatması duvardan, karyola üzerinde apliklerle ya da komodinler üzerine konan aygıtlarla yapılabilir. Kullanılan lambanın ışığının ayarlanabilmesi ve doğrudan göze gelmesinin önlenmesi önem taşır. Tuvalet masaları için yine bölgesel olarak ayna önü aydınlatması yapılması özellikle gerekir. Bu aydınlatma ışığı aynanın iki yanına gelecek biçimde olması gerekir. Kendimizi iyi görebilmemiz ve gözümüzün kamaşmaması için, yüzeyli aygıtların kullanılması önerilir. Özellikle makyaj için ışık renginin de iyi olması gerekir.
Çocuklar çok küçükse, onların doğru ve kolay algılamaları sağlayabilmek için aydınlatma büyük önem taşır. Renklerin doğru algılanabilmesi için, tüm renkleri gün ışığında olduğu gibi gösteren lambaları tercih edin. Okul çağındaki çocukların göz sağlığını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarına imkan tanımak için ise, çalışma masalarının aydınlık olmasına ve ışığın yansıma yapmamasına dikkat edin.
Göz sağlığımız için televizyonların izlenmesi sırasındaki aydınlık da büyük önem taşır. TV’nin karanlıkta izlenmemesi gerekir. Çünkü TV ekranı çok ışıklı, çevre karanlık olduğu zaman göz yorulur. Bu nedenle, TV’nin arkasındaki duvarın açık renkli olması, hatta belirli oranda aydınlatılması görsel konfor yönünden uygun olur.
Evlerimizde kullanma kolaylığı, ışık rengi ve boyutların uygunluğu gibi etkenlerle akkor ve akkor halojen lambaların seçilmesi uygun olur. Yalnız bu lambaların çıplak olarak kullanılmaması ve ışığının doğrudan göze gelmemesi gerekir.
İşyerlerinde her türlü işin kusursuz yapılabilmesi ve en önemlisi de iş görenlerin göz sağlığının korunması, iyi bir aydınlatma tekniğini gerektirir. Aydınlatma, öncelikle, yapılan işlerde kalite standartlarının gerektirdiği tüm detayın görülebilmesi için gerekir.
Sağlıklı ve doğru bir ofis aydınlatması, personelin verimi, çalışma motivasyonu ve göz sağlığı için olduğu kadar modern ofislerin prestiji açısından da önem taşır. Ofislerde ışığın homojen dağılımı sağlanması ve çalışma yüzeyinin parlaklığı ile bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ofis ortamlarında genel ışık veren ürünler seçilmesi; halojen ve spot gibi direkt ışık veren ürünlerin ise sadece özel vurgulama istenen noktalarda kullanılması önerilir. Daha çok floresan veya kompakt floresanlı armatürlerin tercih edilmesi gerekir. Ofis aydınlatmasında, ev aydınlatmasındaki gibi dekoratif değil, işlevsel armatürlerin seçilmesinin esas alınmasına dikkat edilmesi gerekir.
Gün ışığını alacaksa soldan alması çok daha doğru olur. Parıltıları düşük, ışıklı tavanlar kullanılabilir. Prizmatik kapaklı büyük yüzeyli armatürler ve petekli, aynalı, reflektörlü armatürlerin tercih edilmesi gerekir. Önü camlı ve reflektörlü armatörler idealdir. Işık kaynağının kamaşma yaratmaması için görme hizasında daha da içeri çekilmesi ve karmaşanın ortadan kalkmasına engelleyici özel ışık kırıcılı armatürler kullanılması önerilir.
Bu alanlarda titiz bir aydınlatma gerekir. Bilgisayarlar cam ve cam kapaklı olduğundan yansımalar veya yansımalardan kaynaklanan kamaşmalar problem yaratabilir.
Genel olarak 7 – 8 ışık kaynağı önerilebilir. Halojenlerle normal ampüllü aydınlatma elemanlarını birlikte kullanabilirsiniz. Lampader, tavandan aydınlatma ve okuma lambaları koyabilirsiniz
Tezgah üstlerinin iyi aydınlatılması gerekir. Bunun için dolapların altında gizli ışık bantları kullanabilirsiniz. Böylece hem gizli, hem de lokal farklı ışık kaynaklarınız olacaktır. Ayrıca çalışan kişinin gölgesi tezgaha düşmez. Doğrama, pişirme ve yıkama ünitelerinin iyi aydınlatılıyor olmasına dikkat edin.
Abajurunuzu sarı, pembe veya altın rengi ile değiştirin. Ya da pembe ve mandarin gibi renkli ampüller kullanın. Mavi tonları ve yeşiller daha taze ve sakin bir atmosfer yaratacaktır.
Isı yaymadığı için floresan tercih edebilirsiniz. Kıyafetleri bozmaz. Bu anlayış kütüphane aydınlatması için de geçerlidir.
Normal ışık renkleri daha güzel gösterir ama ısı yayar ve ömrü kısadır. Floresan daha ekonomiktir. 15 Watt’lık floresan ampul 75 Watt’lık normal ampule eşittir.
Her şeyden önce aydınlatmanın yorucu ve rahatsızlık verici olmaması lazım. Mümkünse farklı noktaları farklı aydınlatma elemanlarıyla ve lokal olarak aydınlatın. Mesela, yemek masası için asansörlü ve tavandan asılabilen bir yemek ışığı idealdir. Ayaklı lambaları ve lokal aydınlatma yapan abajurları salonda kullanmak idealdir.
Televizyon sehpasının yanında bir ışık yanmalıdır. Bu durum bilgisayar masası için de geçerli. Akrobatlar bilgisayar masaları için iyi bir aydınlatma elemanıdır.
Okuma ışığı olarak başucu aydınlatması yapabilirsiniz. Bu ışığın açma kapama düğmeleri hem kapının yanında hem de başucunuzda olmalıdır. Tuvalet masası aynı zamanda makyaj masası olarak da kullanılıyorsa yoğun bir lokal aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır. Giyinme üniteleriniz yatak odanızda ise dolap önü ve içlerini aydınlatmanızda fayda vardır.
Yemek odasındaki aydınlatma, masada yemek yiyenlerin gözlerini rahatsız etmeyecek şekilde olmalı. Yemek masası için asansörlü ve tavandan asılabilen bir yemek ışığı, masadan 1 metre yükseklikte olacak şekilde kullanılabilir. Tavana gömülü spotlardan uzak durmalısınız.
Işığın önden gelmesine dikkat edin. Arkanızdan gelen ışık gölge oluşturur. Gece ışığı için yerleştireceğiniz abajur için en doğru yer, gündüz ışığının geldiği yön olmalıdır. Akrobatlar iyi bir çalışma odası aydınlatmasıdır.